ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ 20/02/2017

αναρτήθηκε στις 20/02/2017

Ηράκλειο, 20/02/2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Όταν τον Οκτώβριο του 2015, για πρώτη φορά ως Σύλλογος διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όραμα και φιλοδοξία μας ήταν να αποτελέσει την πρόταση όλης της ιατρικής κοινότητας. Σύντομα ως προϊόν γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, έγινε πρόταση όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης. Κι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ως Κρήτη, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της κοινής λογικής, να είμαστε εμείς που θα προηγηθούμε των εξελίξεων με όραμα, σχέδιο και προτάσεις ως αντίβαρο στην διαχρονική αδράνεια της πολιτείας.

Συνάδελφοι,

το Σάββατο 18.2.2017 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ήταν η Συνέλευση του προβληματισμού, των θέσεων, του προγραμματισμού δράσεων. Ήταν η Γενική Συνέλευση της δικαίωσης της αναγνώρισης της συλλογικής προσπάθειας μας. Η πρόταση μας, η πρόταση ΟΛΩΝ των ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της ΚΡΗΤΗΣ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων αντιπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας. Συμπεριλήφθηκε στην εισήγηση του προεδρείου, αποτελεί πλέον πρόταση, θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είναι η βάση της συζήτησης με την πολιτεία.

Στην ομιλία μου παρουσίασα την πρόταση μας για την Π.Φ.Υ. δίδοντας έμφαση στις αρχές και στα κύρια σημεία της (plafond στον ασθενή, ελεύθερη επιλογή ιατρού, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση από τον ασθενή, ελεύθερες συμβάσεις) απαντώντας από του βήματος σε ερωτήματα συναδέλφων επί της προτάσεως.

Για το ασφαλιστικό, ότι πρόκειται για φορολογικό νομοσχέδιο που σκοπό έχει την εξόντωση μας, προάγει την εισφοροδιαφυγή, αυξάνει την «μαύρη» εργασία και την ανεργία και ωθεί τους νέους ιατρούς -και όχι μόνο- σε άλλες πολιτείες. Η έλλειψη αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Ενημέρωσα επίσης το σώμα για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να καταθέσει προσφυγή στο Σ.τ.Ε αιτούμενοι την ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου.

Για τους εργαστηριακούς, πρότεινα να ενταχθεί η αιμοληψία στις ιατρικές πράξεις, και να υπάρξει χωριστή αμοιβή. Είναι θέμα αρχής, επιβάλλεται να διεκδικήσουμε αμοιβή ιατρικής επίσκεψης ως υπεραξία της ευθύνης υπογραφής κι όχι απλά της εκτέλεσης των εξετάσεων. Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως αυτή εκφράστηκε παλαιότερα σε ερώτημα συναδέλφου ΤΟΥ Συλλόγου μας, αποτελεί την βάση της διεκδίκηση μας.

Για τα νοσοκομεία, υπάρχει σοβαρή έως και επικίνδυνη έλλειψη προσωπικού. Πέρα των «επώδυνων» διαπιστώσεων απαιτούνται τολμηρές λύσεις όπως οι ευέλικτες μορφές συνεργασίας και με ιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες (part time, locum) στις ειδικότητες ή στα τμήματα που υπάρχει το πρόβλημα. Δίδεται με αυτόν τον τρόπο άμεση ποιοτική λύση (παρουσία ειδικευμένου ιατρού) και κίνητρο εργασίας και παραμονής στην Χώρα στους νέους συναδέλφους. Η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους ιατρούς του ΕΣΥ, μέσω της ΟΕΝΓΕ, είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των πράξεων και κινήσεων με σκοπό την αξιολόγηση κάθε κλινικής και τμήματος των νοσοκομείων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου, τόνισα πως έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε στην συγΚΡΗΤΗτική κατεύθυνση, όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας σε στενή συνεργασία με τον Π.Ι.Σ. να προηγηθούμε των εξελίξεων να ανοίγουμε εμείς τον διάλογο με προτάσεις και θέσεις, να περάσουμε από την στείρα σπασμωδική αντίδραση στην στοχευμένη, δημιουργική δράση. Να κάνουμε δηλαδή σήμερα αυτό που οι άλλοι θα κάνουν αύριο.

 

Με εκτίμηση
Χάρης Χ. Βαβουρανάκης


Υ.Γ Επισυνάπτεται η κοινή πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πατήστε ΕΔΩ) και η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (πατήστε ΕΔΩ).

23/04/2024 04:31:22