ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΙΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 14/12/2018

αναρτήθηκε στις 14/12/2018

Αριθ. Πρωτ. : 1900

                                                                                     Ηράκλειο, 14/12/2018

 

  

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Υγείας, κο Ανδρέα Ξανθό

ΚΟΙΝ/ΣΗ:

Πρόεδρο Π.Ι.Σ.. κο Μιχ. Βλασταράκο

 

Κύριε Υπουργέ,

με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση, θα θέλαμε να σας θέσουμε τα κύρια θέματα που απασχολούν τους γιατρούς του Συλλόγου μας και να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους.

A. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από την 1η Αυγούστου, με δική σας Υπουργική Απόφαση, άρχισε και επισήμως η εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.  Η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων Οικογενειακών Γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας, αλλά και η περιορισμένη ανταπόκριση των πολιτών στον νέο θεσμό, αποτελούν κοινή διαπίστωση.

Αποτελεί πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι, όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, είτε ενταχθούν είτε όχι στον νέο θεσμό, έχουν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, όποτε το κρίνουν αναγκαίο.

Πιστεύουμε ότι, ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού  είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός προγράμματος σύγχρονης, αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Για μια ακόμη φορά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,  με πυλώνες την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη, χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, τη χρήση της ηλεκτρονικής  κάρτας ασθενούς παράλληλα με την εφαρμογή δυναμικού, ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή (με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα), έτσι ώστε ο  πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της φροντίδας και των οικονομικών της υγείας του, τη δημιουργία  και λειτουργία Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24-ώρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

 

Β. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ:

Συνταγογράφηση:  Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν διαφορετική χρονική ισχύ όταν εκτελούνται από ελεύθερους επαγγελματίες (3 εβδομάδες) και διαφορετική χρονική ισχύ όταν εκτελούνται σε κρατικές δομές (8 εβδομάδες). Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μεγάλη σύγχυση και ταλαιπωρία  στους πολίτες. Η ισχύς των παραπεμπτικών δεν πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το που αυτά εκτελούνται. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση, μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Για μας, το να έχουν τη δυνατότητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί να συνταγογραφούν ιατρικές  εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, θεωρείται αυτονόητο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποσυμφορηθούν σημαντικά τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των άλλων κρατικών δομών.

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Αυστηρή τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων. Ζητούμε  τη θεσμοθέτηση αυστηρού νομικού πλαισίου, εντός του οποίου κανείς δε θα μπορεί  να πάρει ή να δώσει οποιοδήποτε φάρμακο, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον θεράποντα ιατρό. Να εφαρμοστεί, επιτέλους, η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στην χορήγηση όλων των φαρμάκων.

 

Clawback & Rebate:  O ΕΟΠΥΥ με φορολογικά και νομοθετικά τεχνάσματα προσπαθεί να μειώσει, πλασματικά, το λογιστικό του χρέος, πάντοτε σε βάρος των γιατρών. Βρισκόμαστε ήδη στον Δεκέμβριο και οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί  ακόμα ούτε για το 1ο εξάμηνο του 2018 !  Στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό των εργαστηρίων, προστίθεται τώρα και το κόστος των εξετάσεων προληπτικού ελέγχου, που επιβαρύνει εξολοκλήρου τον γιατρό, από την στιγμή που αυτές προστίθενται / εντάσσονται σε έναν κλειστό, περιορισμένο προϋπολογισμό.  Οι προτάσεις μας:

- Κατάργηση του άδικου νόμου του Clawback και του Rebate. Κάθε εξέταση που εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς περικοπές.

- Άμεση εφαρμογή του δυναμικού ετήσιου πιστωτικού ορίου ανά ασθενή (plafond), που θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, για επισκέψεις και εξετάσεις και παράλληλα με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασθενούς, θα οδηγήσει στον πλήρη, δίκαιο και ουσιαστικό οικονομικό εξ ορθολογισμό του συστήματος, καταργώντας στην πράξη το Clawback.  

- Άμεση εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ - ΗΔΙΚΑ συστήματος ειδοποίησης στο e-dapy  για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα.

         

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί. Ζητούμε την άμεση εκκαθάριση τους και την αποπληρωμή τους χωρίς καμία παρακράτηση.

 

Ιατρικά  ΠιστοποιητικάΠαρατηρείται, όλο και συχνότερα, κρατικές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν γνωματεύσεις ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, με το πρόσχημα της ύπαρξης εσωτερικών εγκυκλίων που το επιβάλλουν. Ζητούμε την άμεση και χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή του νόμου που θεσμοθετεί και εξισώνει τη νομική ισχύ στις γνωματεύσεις των γιατρών, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες (βεβαίωση λοχείας, αναρρωτικές άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ΔΕΗ κ.τ.λ) και να μην προσβάλλονται οι θεράποντες ιατροί.   

 

Γ. ΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ

 

Αναδρομικά: Παρά τη δημοσίευση της  υπ΄ αριθμ. οικ./2/88240/ΔΕΠ Υπουργικής Απόφασης η οποία ορίζει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών βάσει του Ν. 4575/2018 για τους γιατρούς ΕΣΥ κάθε βαθμίδας (επιμελητές, επικουρικούς, ειδικευόμενους και εξειδικευόμενους), η αποπληρωμή τους καθυστερεί. Ζητούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής τους.

 

Φορολόγηση απογευματινών ιατρείων: Η συμμετοχή   ενός   γιατρού   στα   απογευματινά   ιατρεία   των   κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων,  εξακολουθεί και σήμερα   να φορολογείται  ως   επιχειρηματική   δραστηριότητα   (φόρος   22-45%,   εισφορά αλληλεγγύης,   προκαταβολή  φόρου   100%). Σύμφωνα με την τελευταία  εγκύκλιο της παράλληλης εργασίας,   επιβαρύνονται με εισφορές ΕΦΚΑ ελεύθερου επαγγελματία (20%).  Σημειώστε ότι, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των ιατρείων, υπόκεινται σε φορολόγηση μισθωτής εργασίας. Για την αποκατάσταση της στρεβλότητας, στο πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης, ζητούμε να αντιμετωπίζονται ως έχοντας σχέση εξαρτημένης εργασίας, γιατί :

α. τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν μέσα  στο Νοσοκομείο,

β. η αμοιβή εισπράττεται από το Νοσοκομείο,

γ. η απόδειξη δίδεται στον ασθενή από το Νοσοκομείο (δεν είναι απόδειξη του ιατρού),

δ. ο γιατρός πληρώνεται από το Νοσοκομείο μέρος των χρημάτων της συνολικής  επίσκεψης.

 

Επικουρικοί γιατροί: Το πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς συνεχίζεται. Απλά μετατίθεται στον χρόνο, παραμένοντας, έτσι, σε ομηρία. Ο θεσμός του επικουρικού γιατρού, ενώ δημιουργήθηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες,  στην ουσία καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με τη διαρκή μετάθεση του προβλήματος, έχουν δημιουργηθεί επικουρικοί γιατροί 2 ταχυτήτων: αυτοί με συνεχείς παρατάσεις και αυτοί που δεν μπορούν να βρουν θέση (χωρίς να έχουν «λιγότερα προσόντα»). Είναι δε προφανές ότι, τυχόν απομάκρυνσή τους, θα ανατρέψει πλήρως τον λειτουργικό σχεδιασμό Τμημάτων, Κλινικών και Νοσοκομείων. Προτείνουμε:

Στα τμήματα που καλύπτονται  για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας με επικουρικούς γιατρούς και που είναι προφανής η πάγια και διαρκής ανάγκη σύστασης οργανικής θέσης, να δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη θέσεων Επιμελητών Β. Διασφαλίζεται, με τον τρόπο αυτό, η αξιολόγηση των γιατρών με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός,  αφού οι επικουρικοί γιατροί ήδη αμείβονται.

 

Εξειδικεύσεις: Με το ΦΕΚ 3958/12.09.2018 κατοχυρώνονται επίσημα στην Ελλάδα 7 εξειδικεύσεις (Επείγουσα Ιατρική, Επεμβατική Ακτινολογία, Λοιμωξιολογία, Κλινική Μικροβιολογία, Εντατική Θεραπεία Ενηλίκων, Εντατική Θεραπεία Νεογνών και Διαβητολογία). Με εξαίρεση την εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία (Ενηλίκων και Νεογνών), για τις υπόλοιπες εξειδικεύσεις δεν έχει γίνει καμία κίνηση ώστε να ανοίξουν στα νοσοκομεία έμμισθες θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών. Η άμεση θεσμοθέτηση θέσεων θα ενισχύσει με γιατρούς τα Νοσοκομεία και θα αποτελέσει διέξοδο παραμονής για πολλούς νέους γιατρούς, προς όφελος της Υγείας.

 

Κύριε Υπουργέ,

παραμένουμε στη διάθεσή σας, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της υγείας του Έλληνα πολίτη και την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού.

 

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     

 

ΧΑΡΗΣ Χ.ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ                                          ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΧΛΑΠΟΥΤΑΚΗΣ

24/04/2024 09:53:36