ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 07/03/2019

αναρτήθηκε στις 07/03/2019

Ηράκλειο, 07/03/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌ 

ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία εκχωρείται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς καθώς και συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο εμβολιασμός συνιστά ιατρική πράξη και οι ιατρικές πράξεις γίνονται σε κατάλληλους χώρους και εκτελούνται μόνο από ιατρούς. Μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της πράξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματά από την εκτέλεσή της.

Είναι ξεκάθαρο ότι νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η συγκεκριμένη, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα.

Αντιλήψεις και τοποθετήσεις περί ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού με τροπολογίες όπως η συγκεκριμένη, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού δεν ενισχύεται αποδίδοντάς του αρμοδιότητες που δεν του αντιστοιχούν. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι ξεκάθαρες.

Καλούμε τους συντάκτες της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης να αντιληφθούν την επικινδυνότητά της, και να την αποσύρουν άμεσα.

 


Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Χ. Βαβουρανάκης         Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης

 

 

Ο Συντονιστής Ελ. επαγγελματιών Ιατρών
Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης

20/06/2019 10:30:13