ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 08/04/2019

αναρτήθηκε στις 08/04/2019

Ηράκλειο, 08/04/2019

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η τοποθέτησή μου στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για το θέμα της «ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να ασχοληθούμε, να καταθέσουμε προτάσεις συμβάλλοντας ουσιαστικά στην λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες υγείας. Είναι πολύ σημαντικό, που σήμερα, στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίασή μας, συζητούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της βίας κατά των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Είναι γεγονός ότι περιστατικά προπηλακισμού ιατρών στα Νοσοκομεία συμβαίνουν κυρίως σε τμήματα αιχμής (ΤΕΠ) αλλά και σε πολλά Κ.Υ. της επαρχίας που υποδέχονται κάθε λογής περιστατικά. Η λεκτική, και αρκετές φορές η σωματική βία, αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Είναι επίσης γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τα κρούσματα της βίας στο Νοσοκομείο δεν δημοσιοποιούνται και δεν καταγράφονται.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη. Τα ΤΕΠ αποτελούν τη λύση ανάγκης που καλύπτει την ανεπάρκεια προγραμματισμού, σχεδιασμού και οράματος της ελληνικής πολιτείας διαχρονικά. Η απελπισία, η αγωνία, ο πόνος, σε συνδυασμό με την αναμονή, δημιουργούν εκνευρισμό και ένταση στους πολίτες, που τις περισσότερες φορές εκτονώνεται στους γιατρούς. Τίποτα, ωστόσο, δεν δικαιολογεί λεκτικές και σωματικές βιαιοπραγίες.

Με την πεποίθηση ότι η ασφάλεια του ασθενούς, των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στα νοσοκομεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα., προτείνουμε:

  • Να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο το αδίκημα της βιαιοπραγίας κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.
  • Ενημέρωση – εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τους τρόπους διαχείρισης επιθετικών ασθενών.
  • Μόνιμη παρουσία προσωπικού ασφαλείας, κατάλληλα εκπαιδευμένο, με διαρκή -εμφανή παρουσία.
  • Ιατρική αυτονομία των ΤΕΠ με μόνιμο προσωπικό.
  • Ένταξη των Νοσοκομείων στις εποχούμενες αλλά και στις πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ.
  • Νομική υποστήριξη του θύματος του προπηλακισμού από το νομικό σύμβουλο των Νοσοκομείων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Τοποθέτηση καμερών κλειστού κυκλώματος για την διαρκή παρακολούθηση των χώρων του ΤΕΠ αλλά και των χώρων στάθμευσης των Νοσοκομείων.
  • «Κομβίο κλήσης» του προσωπικού ασφαλείας στα ΤΕΠ και σταδιακά σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές των Νοσοκομείων.
  • Λειτουργικό, ασφαλές «κλείδωμα» σε κάθε Νοσοκομείο κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και όταν δεν υπάρχει επισκεπτήριο.
  • Ενημέρωση του κοινού για το ωράριο επισκεπτηρίου και την αυστηρότατη εφαρμογή και τήρηση αυτού.

Πιστεύουμε ότι η λήψη μέτρων, που διαφυλάττουν την ασφάλεια γιατρών και εργαζομένων στα Νοσοκομεία, μόνο θετική επίπτωση έχει στην ποιότητα της περίθαλψης και της φροντίδας των ασθενών μας.

Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει να εθελοτυφλούμε. Άλλωστε οι δράσεις που διαμορφώνουν συμπεριφορές και συνειδήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις μεμονωμένες και αποσπασματικές αντιδράσεις.

 


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ι.Σ.Η.

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης

07/12/2019 09:36:12