ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ 01/07/2020

αναρτήθηκε στις 01/07/2020

Ηράκλειο, 01/07/2020

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Και σε αυτήν τη φάση της πανδημίας, με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου τα κρούσματα του Covid 19 πιθανόν να αυξηθούν, οι οδηγίες για τη λειτουργία των ιατρείων μας παραμένουν στην ίδια κατεύθυνση: ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ... ΠΟΡΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗ.


Πιο συγκεκριμένα:

  • Ιατρική επίσκεψη πάντα κατόπιν ραντεβού.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τόσο στα ιατρεία όσο και στα νοσοκομεία.
  • Ο χρόνος μεταξύ των ραντεβού προτείνουμε να παραμείνει μεγαλύτερος των 45 λεπτών, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους χώρους αναμονής.
  • Ο τακτικός έλεγχος χρόνιων νοσημάτων και η διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών δεν πρέπει να παραλείπονται σε καμία περίπτωση, και για κανένα λόγο.
  • Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται κατόπιν προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας και πάντα, ως τελευταίο ραντεβού της ημέρας.

Και μην ξεχνάτε...

  • Η χρήση μέσων ατομικής προστασίας κρίνεται απαραίτητη στην καθημερινή κλινική πράξη.
  • Στην περίπτωση που κρίνετε αναγκαία τη διενέργεια μοριακού ελέγχου για Covid 19 (PCR), ενημερώστε τον ΕΟΔΥ στο 1135, καθώς και τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (info@ish.gr).

 

Ο Πρόεδρος

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης 

Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης


Συντ. Ελευθεροεπαγγελματιών-Π.Φ.Υ.

Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ 10/06/2020

αναρτήθηκε στις 10/06/2020

Ηράκλειο, 10/06/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Κάθε συνταγή, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, που περιέχει αντιβιοτικό και φέρει την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας. Αυτό ορίζει το άρθρο 18, του νόμου 4675/2020 (ΦΕΚ 54Α/11-3-2020) που τίθεται σε εφαρμογή την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 Ιουνίου 2020.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και όπως αναφέρει ο νόμος, «δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής) που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων».

Οι συνταγές θα πρέπει να αναγράφουν τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases – ICD.

Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται χειρόγραφη συνταγή, αυτή θα πρέπει να αναγράφει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και το λόγο αδυναμίας έκδοσης αυτής.

Ο Πρόεδρος

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης 

Ο Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης

 

Συντ. Ελευθεροεπαγγελματιών-Π.Φ.Υ.

Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης

Δείτε το ιστορικό
03/07/2020 12:35:21